· 

Vakantiedagen aanvragen. Hoe zit dat nou?

Als je het woord vakantie hoort, dan denk je waarschijnlijk niet na over alle juridische regels omtrent het opnemen van vakantiedagen. Alles is prima, als je maar even weg kan. Zon, zee en strand, helemaal top toch? Maar misschien is het wel handig om te weten hoe dat wettelijk geregeld is. Hieronder de drie meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. 

 

Kan ik zelf bepalen wanneer ik mijn vakantiedagen opneem?

Over het algemeen wel, maar hier bestaan uitzonderingen op. Als de werkgever gewichtige redenen heeft kan hij jouw vakantieverzoek weigeren. 

 

Mag ik vakantiedagen meenemen naar het volgende jaar?

Als je geen gebruik hebt gemaakt van al jouw vakantiedagen dan gaan deze min of meer mee naar het volgende jaar. Er zijn werkgevers die een bepaald beleid voeren waarbij je maar een beperkt aantal dagen mag meenemen. Zulke regels zijn niet geldig. Volgens de wet verjaren bovenwettelijke vakantiedagen pas na een periode van vijf jaar. 

 

Wat gebeurt er als ik ziek wordt tijdens mijn vakantie?

In principe gaat ziekteverlof boven vakantieverlof. Het is een werkgever wel toegestaan om de dagen dat jij ziek bent als vakantiedagen te beschouwen.