· 

Moeten juristen vrezen voor digitalisering en robotisering?

Geschreven door: Cheverny Fraser

 

Vlak na de start van ClaraLegal kreeg ik de vraag of ik vreesde voor mijn baan als jurist door de opkomende digitalisering en robotisering binnen de juridische sector. Deze vraag heeft mij ontzettend hard doen laten lachen, maar achteraf gezien is deze vraag zo vreemd nog niet. Hoewel ik van mening ben dat robots het takenpakket van juristen grotendeels kunnen overnemen, volledige overname zal in mijn optiek nimmer slagen.

 

Digitalisering houdt onder andere in, dat papieren data wordt omgezet in elektronische vorm. Digitalisering komt binnen de juridische sector steeds vaker voor. Soms mag dat wat minder ambitieus. Zo is de digitalisering van de rechtspraak mislukt wat betekent dat digitaal procederen voorlopig niet mogelijk is en blijft e-mailen met de rechtbank tot op heden een complex geval. Het gevolg van digitalisering is dat steeds meer informatie gratis op internet komt te staan. Nou vormt dat naar mijn idee geen bedreiging voor juristen, advocaten of ClaraLegal. Sterker nog, ClaraLegal probeert op verschillende wijze het recht toegankelijker te maken voor iedereen. Het gratis weggeven van juridische informatie op sociale media is hier een onderdeel van.

 

De toegevoegde waarde van een jurist zit hem niet alleen in de wetenschap van wetten, regels en rechtspraak. Een jurist heeft veelal ervaring opgedaan binnen de private en/of publieke sector. Het menselijke aspect van een jurist doet een jurist rationele beslissingen maken, hetgeen een robot mijns inziens niet kan. Hoe zit het dan met pleiten in de rechtszaal? Zou een robot dat over twintig jaar daadwerkelijk kunnen overnemen? En is het voor een cliënte mogelijk om een persoonlijke band met een robot op te bouwen? Kortom, ik omarm de technologie, maar ik lig geen moment wakker van de opkomst van de robotjurist.