· 

Minder werken doe je zo!

Op een dag besef je dat je toch wat futlozer bent dan normaal. Je hebt geen energie meer zodra je thuis komt van je werk en in het weekend wil je het liefst de hele dag in bed liggen. Eenmaal piekerend over waar deze vermoeidheid toch vandaan komt besef je het, je week is simpelweg te vol. Een dag minder werken is misschien wel de oplossing voor je vermoeidheid. Alleen hoe geef je zoiets aan bij je werkgever? Dien een verzoek in tot aanpassing van de arbeidsduur!

 

Volgens de Wet flexibel werken dien je minimaal een halfjaar in dienst te zijn voordat je een dergelijk verzoek kunt indienen.

In onze voorbeeldbrief (klik hier) staat precies wat je er het beste in kunt zetten. Het verzoek moet twee maanden voor het voorgenomen tijdstip van ingang ingediend worden. Verder is het raadzaam om dit schriftelijk te doen. 

 

Een werkgever is verplicht het verzoek goed te keuren, tenzij er sprake is van zogeheten zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Je werkgever kan en mag het verzoek dus weigeren, mits hier goede redenen voor bestaan. Wees niet bang, na een dergelijk verzoek mag jouw werkgever je niet zomaar ontslaan. 

 

Kortom, controleer aan de hand van onderstaande punten of jouw verzoek succesvol zal zijn. 

  • Je werkt minimaal een halfjaar in dienst voor een organisatie/bedrijf.
  • Je hebt het verzoek twee maanden voor het voorgenomen tijdstip van ingang ingediend.
  • Er is geen sprake van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Is jouw verzoek afgewezen en denk je dat dit onterecht is? Neem dan contact met ons op (klik hier). 

 

Geschreven door: Sefanja Wilkes