· 

Eerder stoppen met werken. Kan ik de opzegtermijn verkorten?

Je hebt een nieuwe baan gevonden of je wenst om een andere reden zo snel mogelijk te stoppen met werken.

Het enige probleem is dat je nog vast zit aan je oude werkgever. Kun je de opzegtermijn verkorten en hoe pak je dat precies aan? 

 

Opzegtermijn 

Een opzegtermijn is de termijn waar zowel de werkgever als werknemer zich aan moeten houden bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Meestal is de opzegtermijn voor een werknemer (1) maand. Dit is wettelijk vastgelegd. Toch kan voor een werknemer een langere opzegtermijn gelden, omdat dit in de arbeidsovereenkomst of cao is bepaald. Bekijk dus goed welke opzegtermijn voor jou geldt! 

 

Per direct te stoppen, toegestaan? 

Je kunt je baan niet (zonder geldige reden) per direct opzeggen. Waarom niet? Je werkgever moet genoeg tijd krijgen om jouw vertrek op te vangen. Hetzelfde geldt voor je werkgever. Hij mag je ook niet (zonder geldige reden) per direct ontslaan. Jij zou dan in de financiële problemen kunnen komen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld: 

 

- ontslag op staande voet (wegens een dringende reden);

- ontslag in de proeftijd

 

De opzegtermijn verkorten

Het kan zijn dat je eerder dan de geldende opzegtermijn wenst te stoppen met werken, bijvoorbeeld om snel aan de bak te kunnen bij je nieuwe werkgever. Hiervoor moet je toestemming aan je werkgever vragen. De afspraken kun je schriftelijk vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. In een vaststellingsovereenkomst zou je kunnen afspreken dat je de volgende dag vertrekt. 

 

Eerder stoppen met werken, gevolgen voor een WW-uitkering 

Als je eerder stopt met werken en dus de geldende opzegtermijn verkort, dan heeft dat gevolgen voor het verkrijgen van een WW-uitkering. Als je de opzegtermijn namelijk niet volledig in acht neemt, kun je pas een WW-uitkering nadat de oorspronkelijke opzegtermijn 'fictieve opzegtermijn' voorbij is. Mogelijk zit je dan enkele maanden zonder inkomen. 

 

Kortom: het is zeker mogelijk om de opzegtermijn te verkorten. Echter als je na het dienstverband aansluitend een WW-uitkering wil krijgen, is het toch van belang om de opzegtermijn in acht te nemen. 

 

Vragen?

Dit artikel is geschreven voor Cheverny Fraser. Voor vragen kun je bellen naar (020) 244 17 86 of een mail sturen naar info@claralegal.nl